KOZMETİK ÜRÜNLERİN SON KULLANIM TARİHLERİ VEYA MİNİMUM DAYANMA SÜRELERİ NASIL BELİRLENİR?

Kozmetik ürünlerin etiketlerinde minimum dayanma süresi veya son kullanım tarihi yer almak zorundadır. Peki bu süre nasıl belirlenir?

''

Kozmetik bir ürün üretiminden son kullanıcıya ulaşması sırasında temel olarak 5 önemli aşamadan geçmektedir. Bunlar

1-Üretim aşaması: Bu aşamada hammaddeler kullanılarak çeşitli prosesler sonucunda bitmiş ürün elde edilir.

2-Ambalajsız bekleme aşaması: Bazen üretimden sonra ambalajlanmak üzere bitmiş ürünün ambalajsız olarak bekletilir, bazen üretimden sonra direk doluma geçilir.

3-Dolum aşaması : Bitmiş ürün uygun primer ambalajlara doldurulur. Sekonder ambalajlama da bu süreç içerisinde yer alır.

4-Depolama aşaması: Primer ve sekonder ambalajlarına konulan bitmiş kozmetik ürün tüketici ile buluşmak üzere depolarda bekletilir,  satılacağı mağazalarda satışa sunulur. Ürünün ambalajlanıp nihai haline gelmesinden tüketicinin ürünü satın almasına kadar geçen süre depolama süresidir.

5-Kullanım aşaması: Tüketici ürünü aldıktan sonra kullanıldığı aşamadır.

Özellikle üretim, ambalajsız bekleme, dolum ve kullanım aşamalarında kozmetik ürünün kontamine olma riski son derece yüksektir. Bu beş önemli aşamada ürünün fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan bozulmadan ne kadar dayanacağının belirlenmesi ve etiketinde yazılması gerekmektedir.

30 aydan daha kısa sürede bozulan ürünlerin etiketlerinde son kullanım tarihi belirtilir. Örneğin nemlendirici bir yüz kreminiz var ve bu ürün üretiminden itibaren 15 ay dayanıyor. Üretim tarihiniz: 02.05.2013 ise ürününüzün son kullanım tarihi: 02.8.2014 olacakır. Eğer ürününüz 30 aydan daha uzun süre dayanıyor ise o zaman ürün etiketine minimum dayanma süresi işareti olan açık kavanoz resmini ve açıldıktan sonra ne kadar süre kullanılabileceğini gösteren ay sayısı ve M harfini koymanız gerekmektedir. Örneğin saç bakım yağı ürettiniz ve ürününüz 30 aydan daha uzun süre dayanıyor. Ürünün açıldıktan sonra 12 ay dayanacağını belirlediniz. O halde etikete şunu yazmanız gerekir:

Peki bu süreçler nasıl belirlenmektedir?

Ürünün formülasyon aşamasında uygun formüle karar verildikten sonra stabilite testleri yapılmalıdır. Stabilite testleri değişik sıcaklık ve nem koşullarında yapılan ve üründe test süresince herhangi bir değişiklik olup olmadığının izlendiği çok önemli testlerdir.

Eğer ürününüz 30 aydan daha uzun süre dayanıyor ve etiketine açıldıktan sonraki minimum dayanma süresini yazmak istiyorsanız Period After Opening (PAO) kavramı karşınıza çıkar. PAO’yu formülasyonda kullanılan koruyucunun etkinliği, ambalajlamada kullanılan malzemeler, ambalajlandıktan sonraki depolama koşulları ve tüketicinin kozmetik ürünü aldıktan sonra kullanım alışkanlıkları etkilemektedir. PAO süresini belirlemek için üretilen kozmetik ürünü bitmiş ve ambalajlanmış nihai hali ile en azından 30 ay boyunca stabilite testine tabi tutmak ve her test aşamasında gerekli mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal testleri yapmak gerekmektedir. Bunun haricinde koruyucu içeren ürünler için Challenge test yapmak gerekir. Eğer stabilite çalışmalarında herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılır ise sorunun kaynağı bulunur. Eğer problem formülasyondan kaynaklanıyorsa formülasyon değiştirilir, eğer koruyucudan kaynaklanıyorsa koruyucu değiştirilir, eğer ambalaj ile ürün arasında bir geçimsizlik, etkileşim varsa ambalaj değiştirilir ve test tekrarlanır.

Yani PAO bitmiş ürünün formülasyonuna, formülasyonda kullanılan koruyuculara, bitmiş ürünün ambalajlanmasına, depolama koşullarına, mikrobiyolojik testlere, analitik testlere, fiziksel testlere, bitmiş ürünle benzer kimyasal ve fiziksel özellikler taşıyan benzer ürünlerin PAO’larına, istatistiki verilere bağlı olarak belirlenir.

 

''