CHALLENGE TEST

Challenge Test yani Tarama Testi koruyucu içeren her kozmetik ürün için yapılması zorunlu olan bir testtir.

''

Sevgili Kozmetik Sektörü Çalışanları;

Bu yazımızda sizlere Kozmetik Ürünlerde Yapılan Testlerden birisi olan Challenge Test’i anlatacağız. Herkese faydalı olmasını ümit ederiz…

İlk olarak koruyucunun tanımını yapalım. Koruyucular antimikrobiyal özelliktedirler. Varolan mikroorganizmaları öldürürler ve mikroorganizmaların oluşumunu uzun bir süre boyunca engelleyerek etki ederler. Bir kozmetik ürün formülasyonunun en önemli aşamalarından birisi koruyucu seçimidir. Yanlış yapılan koruyucu seçimi  veya koruyucu miktarı üründe istenmeyen pek çok durumun ortaya çıkmasına sebep olabilir.

Challenge Test”  diğer adı ile “Tarama Testi “ koruyucu içeren her kozmetik ürün için yapılması zorunlu olan bir testtir.  Türkiye İlaç Ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yayınlanan “Kozmetik Ürünlerde Güvenlik Değerlendirmesine İlişkin Kılavuz”’da Tarama testi şu şeklide anlatılmıştır: “Depolama ve kullanım süresince ürünün mikrobiyolojik olarak stabilitesinin sağlanması amacıyla, geliştirme aşamasındaki kozmetik ürün formülasyonunda yer alan, koruyucunun etkinliğinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu değerlendirme bir tarama testi aracılığı ile yapılır. Bu testin, ürünün üretiminden normal depolama ve kullanım koşullarında tüketilinceye kadar, bozulma veya enfekte olma riskine karşı, formülde yer alan koruyucu(lar) tarafından korunabileceği konusunda bir güvence vermesi nedeniyle bütün kozmetikler için yapılması gerekmektedir.   Tarama testi, bitmiş ürün formülünün yapay kontaminasyona maruz bırakılarak mikrobiyal kontaminasyon riskinin değerlendirilmesine dayanır. Testlerin tekrarlanabilirliğinin sağlanması amacıyla kullanılacak mikroorganizmalar; kültür koleksiyonlarından alınmış Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus ve Candida albicans standardize suşları olmalıdır.”(Metnin tamamı için lütfen Kozmetik Ürünlerde Güvenlik Değerlendirmesine İlişkin Kılavuz Ek 1’e bakınız)

Tarama Testinde yukarıda sayılan üç patojene ek olarak Escherichia coli ve Aspergillus niger’e de bakılabilmektedir.

Değişik  Tarama Testi metotları bulunmaktadır. Genelde USP (United States Pharmacopeia) veya Ph.Eur (European Pharmacopoeia) yöntemleri kullanılmaktadır.

Tarama Testi ile ürününüzün formülasyonunda kullandığınız koruyucu veya koruyucuların ürününüzü kullanım süresince koruyup korumadığı anlaşılır. Testin sonucuna göre eğer herhangi bir mikrobiyal bozulma söz konusu oluyorsa koruyucu seçimi veya kullanılan koruyucu miktarı değiştirilir / ayarlanır.

Tarama Testi özellikle ürünün formülasyonu aşamasında yaptırmak gerekir ki herhangi bir sorun olması dahilinde formülasyon değiştirilebilsin ve sorun bertaraf edilebilsin.

Yazımızdan anlaşıldığı üzere Tarama Testi (Challenge Test) kozmetik ürünlerin güvenliğini değerlendirmemizde oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Tarama Testi raporu kozmetik ürünlerin Ürün Bilgi Dosyası’nda yer almalıdır.

''