KOZMETİK ÜRÜN İDDİALARI

Kozmetik ürün iddiaları nasıl olmalı?

KOZMETİK ÜRÜNLERİN İDDİALARI NASIL OLMALI

Kozmetik ürünlerin iddialarının nasıl olması gerektiği konu ile ilgili pek çok kişi tarafından merak edilen ve belki de üzerinde en çok kafa yorulan konudur. Etikette yer alan iddiaların muhakkak kanıtlanabilir nitelikte olması gerekir.  İddialar ile alakalı olarak Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu bir klavuz yayınlamıştır. Klavuza buradan ulaşabilirsiniz: http://www.iegm.gov.tr/UnitDetails.aspx?DetailId=hEkM40gNRf8=

İddia kozmetik ürünlerin özelliklerine veya etkinliklerine ilişkin ürün ambalajı veya tanıtımlarında kullanılan bilgiler, beyanlar veya görselleri ifade etmektedir.

Kozmetik ürünlerde bir iddiada bulunurken ilk olarak kozmetik ürün tanımını göz önüne almak gerekir. Kozmetik ürün tanımına uymayan hiçbir özellik bir iddia olarak kullanılamaz. 5324 Sayılı Kozmetik Kanununa göre kozmetik ürün insan vücudunun epiderma, tırnaklar, kıllar, saçlar, dudaklar ve dış genital organlar gibi değişik dış kısımlarına, dişlere ve ağız mukozasına uygulanmak üzere hazırlanmış, tek veya temel amacı bu kısımları temizlemek, koku vermek, görünümünü değiştirmek ve/veya vücut kokularını düzeltmek ve/veya korumak veya iyi bir durumda tutmak olan bütün preparatlar veya maddeleri ifade etmektedir. Örneğin “yara iyileştirici”, “güneşin yanığının sebep olduğu ağrıyı azaltır” gibi ifadeler bir kozmetik ürün için iddia olarak ortaya konamaz. Çünkü kozmetik bir ürün yarayı iyileştiremez, ağrıyı, acıyı azaltamaz.

Kozmetik ürünler “Sağlık Bakanlığı’ndan Onaylıdır” veya “Sağlık Bakanlığı’na Bildirimi Yapılmıştır” gibi ifadelerle pazarlanamazlar. Ayrıca bu ifadeler ürünlerin etiketlerinde de yer alamaz. Sağlık Bakanlığı’na bildirimi yapılmamış ürünler piyasaya sürülemeyeceği için bu ifadeler haksız rekabete sebebiyet vermektedir.

Kozmetik ürün iddiaları doğru olmalı, yanıltıcı olmamalıdır. Ürünün etkileri abartılmadan iddia olarak kullanılmalıdır. Ürün iddiaları açık ve anlaşılır olmalıdır. Etik değerlere bağlı kalınarak ürün iddiaları hazırlanmalıdır. “Eşsiz”, “en iyi” gibi iddialar doğru değildir.

Eğer kozmetik ürünün etkisi belli koşullara veya bu ürünle beraber kullanılacak başka ürünlere de bağlıysa bu açıkça belirtilmelidir.