KOZMETİK VE TOKSİKOLOJİ 1

Kozmetik ürünlerin güvenliğini değerlendirirken kozmetik ürünün içeriğindeki herbir hammaddenin toksikolojik özellikleri de dikkate alınmaktadır.

Kozmetik ürünlerin güvenliğini değerlendirirken kozmetik ürünün içeriğindeki her bir hammaddenin toksikolojik özellikleri de dikkate alınmaktadır. Kozmetik ile toksikoloji birbirleri ile iletişimde olan bilim dallarıdır. Çağımızın gelişen kozmetik bilimi ile, en eski çağlardan beri önemi bilinen ve gün geçtikçe daha çok gelişen toksikoloji biliminin birbirleri ile çok önemli bir ilişkisi vardır. Toksikoloji’nin en önemli bilim adamı olarak kabul gören İsviçreli bir doktor ve kimyager olan Paracelcus “Bütün maddeler zehirdir, zehir olmayan hiçbir madde yoktur. Zehir ile devayı birbirinden ayıran dozudur” demiştir. Paracelcus’un bu sözü bize her türlü kimyasal maddenin zehir olabileceğini, kimyasal maddelerin vücut için faydalı olmasının ancak doğru miktarda vücuda alınması veya vücuda uygulanması ile olacağını anlatmaktadır. Ayrıca bu söz ile biyolojik sistemlerde, sisteme alınan maddenin dozu ile biyolojik sistemin bu maddeye karşı vermiş olduğu cevabın (doz-cevap) önemi vurgulanmıştır.

Toksikoloji zehirler ve zehirlenmelerle ilgilenen bir bilim dalıdır. Toksikoloji kelimesi toksikon (zehir) ve logos (bilim) kelimelerinden türetilmiş ve esasen Yunanca olan bir kelimedir.

En basit bir kozmetik ürünü göz önüne alırsak ürünün formüle edilebilmesi için en azından 5-6 değişik kimyasal hammaddelere ihtiyacımız olduğunu görürüz. Bu hammadde sayısı formüle edilecek kozmetik ürününe göre 40-50 ye kadar çıkmaktadır. İşte bu noktada Paracelcus’u anmamız ve toksikoloji biliminin önemini anlamamız gerekmektedir. Bu kadar çok hammaddenin cilde veya mukoza tabakasına temas etmesinden sonra nasıl bir etki gösterdiği, hangi oranlarda güvenli olduğu, hangi oranlarda güvensiz olabileceği son derece önemlidir.

Kozmetik ürünlerin güvenlik değerlendirmesi yapılarak hazırlanan raporun bir kısmı işte bu yüzden toksikoloji değerlendirmesine ayrılmıştır. Bitmiş kozmetik ürünün içeriğindeki her bir hammadde tek tek toksikoloji özellikleri bakımından incelenmeli ve bazı hesaplamalar yapılarak güvenlik sınırlarına uygunluğu belirtilmelidir. Bazı başlıca kavramlar karşımıza çıkar:

NOAEL: No Observed Adverse Effect Level Deney hayvanlarında yapılan kronik toksisite çalışmaları sonucunda elde edilen bir veridir. Deney hayvanlarında herhangi bir istenmeyen etkinin gözlenmediği en yüksek düzeydir.

LOAEL: Lowest Observed Adverse Effect Level Deney hayvanlarında yapılan kronik toksisite çalışmaları sonucunda elde edilen bir veridir.  Deney hayvanlarında istenmeyen etkinin gözlendiği en düşük düzeydir.

SED: Systemic Exposure Dose Sistemik maruziyet dozudur. Maddeye maruz kaldığımız dozdur. Birimi (mg/kg vücut ağırlığı/gün)’dür.

MoS: Margin of Safety Güvenlik aralığıdır. Erişkinlerde MoS 100’den büyük, doğumda itibaren çocuklar için ise aşağıda belirtilen değerlerde olmalıdır;

230: doğumda

180: 6 aylık olana kadar

160: 12 aylık olana kadar

150: 5 yaşına kadar

130: 10 yaşına kadar

LD50: Median Lethal Dose Deney hayvanlarında yapılan akut toksisite çalışmaları sonucunda elde edilen bir veridir.  Deney hayvanlırının %50’sini öldüren dozdur.

ADI: Acceptable daily intake İnsanlarda güvenli olan dozdur.

GF: Güvenlik faktörüdür. Türler arası ve tür içi farklılıkları hesaba katmak için kullanılır.

Bazı formüller karşımıza çıkar:

MoS Hesabı: MoS=NOAEL/SED

    SED Hesabı: SED Hesabı için iki değişik formül kullanılabilir:

1-Birim yüzeydeki dermal emilim miktarı (g/cm2) biliniyor ise hesaplama yötemi;

 2-Uygulanan ürünün % olarak dermal emilim miktarı biliniyor ise hesaplama yöntemi;

SED = A (mg/kg vücut ağırlığı/gün) × C(%) / 100 × DAp (%)/100

A (mg/kg vücut ağırlığı/gün): Vücut ağırlığının kg’ı başına uygulanan ürün miktarı ile uygulama sıklığına bağlı olarak bir kozmetik ürüne günlük maruziyet

C(%): Maruziyeti hesaplanacak olan maddenin bitmiş ürün içerisindeki yüzde konsantrasyonu.

DAp (%): Ürünün dermal emilim yüzdesi (kullanım koşulları taklit edilerek yapılan deney sonucunda elde edilmekte olup bilinmiyor ise ürünün %100 emiliminin olduğu kabul edilir).SSA: Bitmiş ürünün temas ettiği cilt yüzey alanı

F (gün-1 ): Bitmiş ürünün uygulama sıklığı

60 kg: Standart olduğu kabul edilen insan ağırlığı.

·      ADI Hesabı: ADI=NOAEL/GF

Bu hesaplamaların haricinde her hammadde için toksikoloji verileri araştırılmalıdır. Birden çok kaynağa bakılmalı ve bu kaynaklar birbirleri ile karşılaştırılmalıdır. Bu araştırmayı yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan bir tanesi bulunan bilgilerin aynı tür deney hayvanları üzerinde yapılması ve aynı süreçli (akut veya kronik) olmasıdır.